Stredoškoláčka vytvára kreatívny priestor pre mladých

Osemnásťročná študentka strednej školy Hana Anna Kalinayová organizuje festival pre mládež v troch mestách – Bratislava 17.7., Považská Bystrica 24.7. a Košice 31.7. Cíti a vidí, že mladí nemajú dostatok možností a priestoru na rozvoj a zdieľanie svojich myšlienok a umeleckej tvorby. Y2B je festival, ktorý spája diverzitu umenia a filozofie. Priestor, ktorý vytvára bezpečné prostredie a zdieľa podnety mladých pre mladých.

Stredoškoláčka pomáha problému s pasivitou u mladých kreatívnou cestou. Verí, že iniciatíva pre podujatia ako Y2B neslúži len na pôžitok z festivalu samotného. Demonštruje tým, že mladí ľudia dokážu vytvárať projekty a robiť Slovensko konkurencieschopné. Vytvorila tím dobrovoľníkov, ktorí toto leto napomôžu posúvať inšpiráciu pre druhých. Sama tvrdí, že ju tento rok posunul a dúfa, že túto možnosť poskytne nie len vystupujúcim, ale aj účastníkom a sympatizantom projektu Y2B.

Problém nie je len na strane prijímajúcich. Hana vidí problém aj v možnostiach prezentácie u mladých nádejných umelcov a rečníkov. Festivaly a podujatia dnes podávajú publiku známe, dobre propagované tváre. Ako sa ale majú dostať na pódium nové talenty? Program festivalu Y2B je vyskladaný z ambicióznych jedincov, ktorí pridávajú projektu výpovednú hodnotu aj napriek ich nie dobre známym menám.

Workshopy, prednášky, diskusie, koncerty či výstava. Y2B spája viaceré druhy tvorby za účelom osobnejšej komunikácie k jedincom. Jednou z tém prednášok bude motivácia, ktorú podrobnejšie odprezentuje študent psychológie a angličtiny Martin Krett. Formou workshopu bude sprevádzaná téma typológie osobnosti podľa MBTI testu v prevedení Paulíny Bolekovej. Návštevníci sa budú môcť zapojiť do diskusií, napríklad na tému existencializmu. Program ponúka širokú škálu a mnohé formy umenia. Od fotky až po videotvorbu. Jedným z interprétov bude aj NaiKavols alebo Samo Benko. Toto  a veľa ďalších zážitkov odkryje priestor pre mládež už toto leto.

Y2B, Why To Be alebo “Prečo byť”. Festival reflektuje na otázku, na ktorú si človek skôr či neskôr musí sám odpovedať. Pre každého je dôvodom niečo iné, a preto priestor podkladá pár podnetov a inšpiráciu, ktoré má jedinec v rozvojovom veku možnosť využiť pri ďalšom hľadaní sa. Filozofia života má pre každého inú hodnotu. Festival však zdôrazňuje hodnotu mládeže a hodnotu jej slova. Nadľahčuje ťažké otázky a ponúka priestor na otvorené vyjadrovanie názoru a postoja.

“Je ťažké sa vyjadrovať, no ťažšie sa prezentovať,” dodal vystupujúci pri empatickom rozhovore.

Počas pandémie je rozvíjajúca sa mládež ukrátená o sociálny kontakt a nové poznatky z mnohých oblastí. Júl posunie tri mestá na nový filozoficko-umelecký level a zdôrazní potreby mladej generácie, ktorá už dnes dokáže budovať lepšiu budúcnosť. Informácie o festivale nájdete na:

Webovej stránke https://sites.google.com/view/whytobefest/domov

Instagramovej stránke https://www.instagram.com/whytobe.fest/

Facebooku https://www.facebook.com/whytobe.fest

Mail: whytobe.sk@gmail.com

Kontakt na organizátorku: hanaannakalinay@gmail.com