Mladá vedkyňa Dominika Šilhárová: Viem, že všetko nemusí vyjsť

Skauting a veda neznie ako úplne bežná kombinácia. Avšak to je práve čaro našich členských organizácií, ktoré dokážu v mladých ľuďoch vzbudiť záujem a nadšenie pre rôzne sféry v živote. Vďaka rozvíjaniu dôležitých zručností a hodnôt v Slovenskom skautingu mala Dominika priestor objaviť svoju vášeň pre vedu, ktorej sa venuje dodnes. Viac nám prezradila v rozhovore.

Žien vo vede vo všeobecnosti je menej ako mužov. Prečo je to podľa teba tak?

Podľa mňa tento fenomén nie je len vo vede, ale aj mnoho iných zamestnaniach. Avšak ako tak tú vedu pozorujem, lepší sa to. A veľmi. Predsa Nobelovu cenu za chémiu za rok 2020 získali dve ženy.

 

V čom majú ženy vo vede výhodu oproti mužom? A v čom zase nevýhodu?

Horšie v tom (ale opäť to nie je len vo vede), že sú častokrát podceňované, že to nedokážu, že na to nemajú, pritom, keď sa pozrieme do histórie, vidíme na základe dôkazov, že to nie je pravda.

Lepšie možno v tom, že sa naozaj vyvíjame, celý proces je dynamický, pričom mužská časť je na tom dlhodobo konštantne rovnako (čo sa možností práce týka).

 

Čo teba na vede najviac fascinuje?

Ak by som to mala povedať jedným slovom, bolo by to „záhada“. To, ako si na základe predpokladu navrhnem experiment, ale vlastne vôbec netuším, ako dopadne. A potom ďalší a ďalší. Ten pocit neustáleho bádania, skúmania a skúšania je extrémne atraktívny.

 

Akú rolu hrá Slovenský skauting v tvojom záujme o vedu?

V skautingu som od 8 rokov a viem povedať, že mi veľmi pomohol formovať moju osobnosť z viacerých hľadísk – charakter, intelekt, hodnoty, sila priateľstva. Celý tento „balíček“ mi pomáhal a stále pomáha počas mojej cesty na akademickej pôde a bude aj neskôr v budúcom zamestnaní.

 

Pomáhal ti rozvíjať aj tvoj záujem o vedu?

Najdôležitejšie je, že dáva  ten priestor na to skúšať veci, cez rôzne projekty, tvorbu programu alebo vzdelávacích akcií. Vďaka tomu sa nebojím sa experimentovať a viem, že nie všetko musí vyjsť. Dáva priestor sebarealizácie a ten je predsa aj podľa Maslowa najvyššie, nie?

Čo by si na vede alebo na konkrétnom odbore zmenila, ak by to bolo možné?

Ak sa bavíme o Slovensku, tak určite financovanie vedy a výskumu. Máme naviac, Slováci sú veľmi šikovní, tak im dajme dostatočnú motiváciu a pocit plnohodnotného využitia ich potenciálu aj v tejto krajine.

 

Máš nejaký profesijný vzor?

Marie Curie Sklodowska. Prvá žena, ktorá dostala Nobelovu cenu, prvý človek doteraz čo dostal dve Nobelove ceny v dvoch rôznych odvetviach (fyzika a chémia). Zdroj toľkej inšpirácie pre mňa.

 

Je podľa teba dôležité, aby sa vede v rôznych odvetviach venovali aj ženy?

Nie je to pre mňa dôležité. Dôležité je, aby každý mal možnosť robiť to, čo ho baví a napĺňa a mal na to rovnaký priestor, podmienky a spravodlivé ohodnotenie, bez ohľadu na pohlavie.

 

Čo by potrebovali dievčatá a ženy na Slovensku na to, aby sa ich viac mohlo venovať vede?

Častokrát to „byť vedkyňou“ môže byť len nejaká abstraktná predstava, tak ju treba len viac zreálniť – zaujímať sa, zisťovať možnosti a veľa sa pýtať.

 

Čo by si rada odkázala mladým ženám, ktoré sa venujú/ by sa rady venovali vede?

Dokázala to Marie Curie Sklodowska, dokonca v takom neprajnom prostredí k ženskému vzdelaniu, dokážeš to aj ty. Jediné, čo potrebuješ je vytrvalosť.

Dominikin príbeh

 

Dominika je členkou Slovenského skautingu od svojich 8 rokov. Vďaka hodnotám tejto organizácie a vedeniu členov ku rozvíjaniu vlastných záujmov a skúšania rôznych vecí v rámci sebarealizácie. Aj vďaka priestoru skúšať a objavovať, ktoré v rámci skautingu získala, našla v sebe záujem o vedu, ktorý dnes praktizuje na profesionálnej úrovni. Je doktorandkou na Slovenskej technickej univerzite v odbore Biotechnológia, kde sa zaoberá mikroorganizmami a ich produkciou enzýmov, z ktorých môžu vznikať priemyselne významné látky. Snaží sa hľadať zaujímavé látky, ktoré sú nielen efektívne, ale aj ekonomicky výhodné a samozrejme jednoducho vyprodukovateľné.

 

 

Viac o Slovenskom skautingu ➡️ https://www.skauting.sk/