Atlas: Cena za ochranu prírody a udržateľnosť

Nadácia VÚB predstavila Atlas, ocenenie za ochranu prírody a rozvoj udržateľnosti, ktoré ocení prácu aktívnych organizácií, škôl, obcí aj firiem. Súťažiť sa bude v 6 kategóriách a víťazi získajú grant v celkovej hodnote 40-tisíc eur na ďalší rozvoj svojich projektov.

Do prvého ročníka súťaže je možné prihlásiť verejnoprospešné, ekologické projekty a iniciatívy naprieč verejnou, mimovládnou, vzdelávacou aj súkromnou sférou na Slovensku. Súťaži sa v kategóriách:

  • ochrana biodiverzity,
  • záchrana klímy,
  • environmentálna osvetu a vzdelávanie,
  • ekologické startupy,
  • zelená ekonomiku,
  • projekty miestnych samospráv.

 

O čo sa súťaží?

Víťazi sa stanú vzorom pre spoločnosť, získajú uznanie od popredných expertov angažujúcich sa v oblasti ochrany životného prostredia. Prvé štyri kategórie budú ocenenie grantom v hodnote 10-tisíc eur, ktoré je možné využiť na ďalší rozvoj projektov.

 

Ako to bude prebiehať?

Každý projekt je potrebné prihlásiť do súťaže do 21.februára 2021. Prihlásiť je možné rôzne projekty a iniciatívy, ale aj jednotlivcov a komunity. Odborná porota následne z nominácii zostaví shortlist 3 finalistov a z nich vyberie jedného víťaza. Ocenenia budú vyhlásené na verejnej ceremónii 22. apríla, symbolicky na Deň Zeme. V porote budú zasadať environmentalista a jeden z hlavných organizátorov občianskej iniciatívy My sme les Erik Baláž, spoluzakladateľka Inštitútu pre cirkulárnu ekonomiku a odborníčka na bezodpadové hospodárstvo Petra Csefalvayová, poslanec Európskeho parlamentu a environmentálny konzultant Martin Hojsík, riaditeľ Nadácie Ekopolis Peter Medveď a greenfluencer a jeden z lídrov občianskej iniciatívy #klímaťapotrebuje Michal Sabo.

 

Ako sa prihlásiť do súťaže?

Prihlášku je potrebné vyplniť tu ➡️ https://nadaciavub.egrant.sk/

 

Do kedy je potrebné podať prihlášku?

Do 21.februára 2021

 

ℹ️ Viac info o cene Atlas nájdete tu ➡️ https://www.vub.sk/vub-novinky/2021/ochrana-prirody-na-slovensku-ma-novu-cenu-atlas.html