Letné tábory sprísnia pravidlá, no deti si ich užijú ako pred koronou

Jednodňové výlety mimo areálu tábora, spoločné presuny hromadnou dopravou či spoločná príprava jedla. Aj toto si budú môcť deti dopriať počas letných táborov, ak ich bude menej ako sto vrátane personálu a budú mať potvrdenie od lekára o svojej zdravotnej spôsobilosti. Vyplýva to z hygienických usmernení, ktoré dnes schválil Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Stalo sa tak po spoločnom stretnutí so zástupcami Rady mládeže Slovenska (RmS), Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr a odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva SR, ktoré RmS iniciovala koncom mája.

„Nielen mládežníci, ale aj súkromný sektor bol pre koronakrízu v neistote, ako by mohli tento rok letné tábory vyzerať. Pravidlá bolo potrebné určiť čím skôr, aby organizátori napríklad stihli preškoliť dobrovoľníkov a celkovo sa pripraviť,“ povedal predseda RmS Juraj Lizák.

Len samotné mládežnícke organizácie, ktoré RmS zastrešuje, pripravili v roku 2018 približne 400 táborov pre 12-tisíc detí, vlani to bolo podobné množstvo. Svoje skúsenosti teraz využili predložením konkrétnych hygienických opatrení, ktoré schválil Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

 

Podstatný bude vstupný filter

Pravidlá, ktoré musia letné pobytové a zotavovacie podujatia spĺňať, existujú aj v súčasnosti. Podmienkou prijatia do tábora bude potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti od lekára a vyhlásenie o bezinfekčnosti dieťaťa podpísané zákonným zástupcom. Maximálny počet osôb v letných táboroch je stanovený podľa aktuálneho počtu ľudí na hromadných podujatiach, a to vrátane účastníkov aj obsluhujúceho personálu.

Deti a mládežníci inak budú môcť využívať tábory takmer ako pred koronakrízou, hoci na miestach, kde je to prikázané, budú musieť nosiť rúška. Bude však dovolené absolvovať napríklad jednodňové výlety a presúvať sa hromadnou dopravou. Okrem toho budú môcť účastníci a účastníčky táborov pomáhať aj s prípravou jedál a ich tepelným spracovaním, no pri zvýšených hygienických štandardoch.

„Veľmi sa tešíme, že aj v tomto roku budeme vedieť plánované letné aktivity zrealizovať, pričom prvoradým naším záujmom je ochrániť zdravie detí a mladých ľudí, ktorí sa táborov zúčastnia. Budeme dbať na to, aby boli letné pobyty pre všetkých bezpečné a aby boli dodržané všetky podmienky stanovené úradom verejného zdravotníctva,“ uviedol J. Lizák.