Štát si monopolizoval environmentálne vzdelávanie na úkor mimovládnych organizácií

Zelený vzdelávací fond (ZVF) oznámil zásadnú zmenu vo svojej dotačnej politike na rok 2024, ktorá vylučuje mimovládne neziskové organizácie z oprávnených žiadateľov o finančnú podporu. Tento krok vyvoláva obavy o budúcnosť environmentálneho vzdelávania na Slovensku, kde doteraz zohrávali významnú úlohu najmä malé občianske združenia a lokálne iniciatívy.

Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), ktorá spravuje Zelený vzdelávací fond, zverejnila nové pravidlá pre udeľovanie dotácií na rok 2024. Podľa “Špecifikácie činností podpory formou dotácie na rok 2024”, uverejnenej na stránke www.zelenyvzdelavacifond.sk, už mimovládne neziskové organizácie nie sú považované za oprávnených žiadateľov. Táto zmena môže výrazne ovplyvniť financovanie environmentálnej výchovy v SR, keďže mimovládne organizácie boli kľúčovými aktérmi v tejto oblasti.

V roku 2023 ZVF podporil až 151 projektov, pričom na tieto účely vyčlenil celkovo 1 062 063 eur. Medzi podporenými boli rôzne rodičovské združenia, skauti a lokálne iniciatívy, ktoré realizovali projekty na podporu cyklodopravy, prevenciu odpadu a ochranu opeľovačov v školách. Pre mnohé z týchto iniciatív bol ZVF hlavným zdrojom financovania, čo teraz vedie k obavám z ich budúcnosti.

ZVF bol založený v roku 2017 pri SAŽP s cieľom podporovať environmentálne vzdelávanie, pričom prvé roky bol financovaný z donorských prostriedkov. Od roku 2022 je financovaný z Environmentálneho fondu. Cieľom fondu je podpora environmentálnej výchovy a osvety prostredníctvom spoločnej zodpovednosti, avšak nová politika sa zdá byť v rozpore s týmito princípmi, keďže vylučuje spoluprácu s mimovládnymi organizáciami, na ktorú sa zameriava aj Rezortná koncepcia environmentálnej výchovy do roku 2025.

Zmena oprávnenosti žiadateľov spôsobila, že mnohé projekty, ktoré boli v minulosti podporené, už nemôžu byť financované. Medzi nimi sú aj také projekty, ako „Zelená oáza“ rodičovského združenia pri Materskej škole Michalová alebo „Naučme sa chrániť dravce“ Sokoliarskej skupiny Sv. Bavona. Tieto projekty sa často zameriavali na praktické environmentálne vzdelávanie a mali pozitívny dopad na miestne komunity.

Táto situácia je v priamom rozpore s cieľmi Rezortnej koncepcie environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety do roku 2025, ktorá kladie dôraz na užšiu koordináciu a spoluprácu medzi štátom a mimovládnymi organizáciami. Namiesto posilňovania tejto spolupráce sa štát rozhodol prevziať úplnú kontrolu nad financovaním environmentálnej výchovy, čím ohrozuje diverzitu a efektívnosť výchovných aktivít v tejto oblasti.

Ostro sa ohradzujeme voči tomuto rozhodnutiu a plánujeme podniknúť kroky na jeho prehodnotenie. Na zasadnutiach spoločných pracovných skupín a poradných orgánov štátu budeme žiadať kompetentných o vysvetlenie a zmenu postoja voči financovaniu mimovládnych neziskových organizácií. Veríme, že len spoluprácou so štátom môžeme dosiahnuť skutočne efektívne a udržateľné riešenia v oblasti environmentálnej výchovy.

Rozhodnutie SAŽP o zmene podmienok pre rok 2024 vyvoláva otázky o budúcnosti environmentálneho vzdelávania na Slovensku. Aké budú dlhodobé dôsledky tejto monopolizácie a ako sa s nimi vysporiadajú mimovládne organizácie, zostáva otvorené. Jedno je však isté – environmentálna výchova na Slovensku čelí veľkej výzve, ktorú bude možné prekonať len spoločným úsilím a hľadaním nových ciest spolupráce a financovania.